Pages

Thursday, November 25, 2010

~ Ken@ SaM@n ~

Hari ni just nak share cerite....huhuhuuh..nak kate nasib malang tidak jugak...sebab memang tau benda salahkan tapi still buat jugak...nak dijadikan cerita, 2 hari lepas aq ke utm bersame kawan baik aq nyana...india ye...niat nak hntar assignment tu dah bagus la kan...tapi yang xbest nye tue...hihihihii...waktu tu jam dam pukul 11.15 pagi la lebih kurang...tengah minggu exam ni so we ol budget line clear la xde guard buat rondaan...huuhuhuhu.... aq dengan bangge dan berani nye bawak la kereta aq masuk kawasan larangan untuk student park...well...bukan xtau tapi saje cari masalah...lagi2 waktu peak hour...memang syok la pak guard tue ramai2 menyaman student2 yang degil macam aq ni...hihiihihihih....





Time nak parking tu cam biase la kan...mesti la cari area dekat ngn fakulti...uisshhhh...panas2 sape la nak jalan jauh2...so dengan yakin trus parking...member dah nampak tempat kosong...dekan nye tempat... hihihihi...agak2 berani ke nak masuk?ishhhh..giler...nasib la aq xmsk...tapi dekat are tu gak ade lagi satu kosong...alhamdulillah...masak dah lega giler sampai lupe tu lecturer nye parking...xpe la...janji boleh hntr assignment...bukan lame pun...tup..tup...mase tengah adjust kereta, ade sorang lecturer lelaki melayu baik punye datang sound...kawan aq nyana sampai xtau nak cakap pe sebab dia kuar dlu dari kereta...tapi aq relax lagi...heheheh...ye la aku xla kate Prof tue salah cakap...dia sound we ol sebab yang betul...agak nye la kebetulan aq masuk dulu parking tu... heheheh...dia bengang kot..tapi sanggup dia dah berhenti bawah bukit menapak jalan kaki sebab nak sound kitorang...dasyat betul...





Agaknye...bukan pun rezeki aq hari tue...ye la..xberkat kan sebab buat silap camtu...sambung lagi sikit nie... hihiihhi...elok je turun pas hantar assignment...dari jauh dah agak dah mesti dapat surat cinta dari pakcik ronde2...huhuhuhu...pakcik ronde kt utm ni rajin tau keje...agaknye seronok ek keje diorang...tapi aq paham tu la name nye tanggungjawab...dah dapat tengok surat saman, tengok trus jawatan pakcik yang saman tu... hohoho...PK ok...tau x?Ketua Pengawal....wargghhhhhhh....tapi still boleh nafas lagi la...so xnak tangguh2 lagi, aq trus g pondok pengawal keselamatan utm yang cukup gah kat situ...senyum2 sikit bagi manis muke.... tanye punye tnye boleh kurang kalau buat surat rayuan pada "Tuan Pengarah Keselamatan"....so hari ni... aku dah selamat hantar surat rayuan...lepas diorang siasat tanye tu tanye ni...and of cause aq pun lagi banyak nak siasat diorang..ni la peluang nak tanye macam2...akhirnye, kata dua diberikan...ye la, hope aku boleh la ikut peraturan yang satu nie...huhuhuhuuh...tapi kalau pk 2 kali cam xnak sebab parking jauh dari fakulti...kurus2... xpayah diet2 ok...




apepun yang jadi antara aq , Prof dan pakcik2 guar tue...aq accept kesalahan yang aq buat....sudah terang lagi bersuluh kan...xgune pun nak tegakkan benang yang basah...akhirnye, aq redha je la kne bayar saman tu...skali lagi, terime kasih sangat pade pegawai2 keselamatan UTM yang melayan soalan2 aq yang banyak and beri kemaafan pada aq...

Tuesday, November 23, 2010

~ Doa apabila keluar dari rumah ~



Rasulullah s.a.w juga mengajar kita agar berdoa apabila hendak 
keluar daripada rumah , sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh 
Saidina Anas Bin Malik r.a , doanya berbunyi:





Maksudnya: "Dengan nama Allah aku bertawakkal kepadaNya dan 
tiada daya serta upaya kecuali dengan izin Allah".



Monday, November 22, 2010

~ h@ri JaDi SuLTan JoHor ~

"...ALLAH selamatkan Tuanku,
ALLAH selamatkan Tuanku,
ALLAH selamatkan Sultan Johor,
ALLAH selamatkan Tuanku... "








Hari ni Johor cuti sempena Hari Jadi sultan Johor yang baru...
tapi xdapat nak jalan g mane2 sebab kena bace buku...tambah lagi hujan kat cini...
waaarrrghh...tension nie kalau xdapat jalan....otak xberkembang...
xdapat nak kire lampu jalan...huhuhuhuu...
sabar la ye hati...nanti dah abis exam...jalan la puas2...kire la
lampu tue sampai muntah....
nak tido kat jalan pun boleh...yehhhh!




Cantikkan negeri Johor nie...??hihihihihi....sesungguhnya,
aku cukup bangga dan bersyukur jadi rakyat Johor...
ALLAH kurniakan tanahnya yang subur...pembangunannya pesat membangun....
pemerintahnya adil...selalu dalam radio mendoakan rakyat dan seisinya...
alhamdulillah...harap berkekalan kebaikannya dengan
tampuk pemerintahan yang baru....aminnn!




Sampai jumpe lagi...jika sampai ke Johor jangan lupe ambil angin waktu
malam di bandaraya...indah sungguh...
Sampai Jumpa Lagi!!!


Sunday, November 21, 2010

~ Kaw@n Ku Kahwin Sud@H ~

Nie Azlina Hassan (eina)...dia nie ex-housemate merangkap ex-coursemate aku kat UMT dulu... alhamdulillah...dia dh selamat jadi wife orang pada 20/11/2010...heheheheh...tu la kekasih hati dia (mohd syukor)...banyak kenangan ngn eina nie...kawan berbasikal mase study dulu... bonceng2 lagi kalau basikal kitorang rosak...kalau hujan ber2 berpayung...janji mesti pegi kelas...mintak maaf sangat xdapat nak datang sebab dah nak exam...



Pasangan yang tengah posing "baik punya" nie namenye abang apis n kak fatmawati...abg apis tu dlu kenal dia mase training kat Menara Maybank...satu team ngn dia...sayang betul mase dia nak kahwin ni aku dah berhenti dari Maybank tue...kalau x memang kene sakat macam mane dia sakat aku nak kahwin dlu...kaw2 dianye mulut tue...xtahan betul....tapi syukur la, akhirnye bertemu jodoh dengan yang sepatutnye dan selayaknya untuk dia...and he deserve it!congratulation Bro!



Yang ni pulak member zaman sekolah rendah kat Felda dulu tapi ye la dalam ramai2 tue dapat balik contact ngan noli (noli salina) nie... dia pun dah selamat mengakhiri zaman bujangnye dengan Hirzi pade 07/11/2010... alhamdulillah dapat gak balik kampung singgah majlis dia...cantik tengok dia...kalau dulu rase cam bulat tapi sekarang dah makin cantik ye...hehhehe...


So, for all of you...wish u all the best in your life...semoga dapat menjalankan tanggungjawab yang baru dengan amanah dan sabar...jadilah insan yang dapat meringankan beban pasangan masing2 dan membahagiakan mereka... Semoga ALLAH memberkati hidup kalian...amin...

Monday, November 15, 2010

...MemOrI TerCipTa...

Dalam penat2 n ngantuk2 study epistemologi nie sedap gak dapat baca balik buku yang dh d beli dlu mase keje kat kL...tajuk buku ni menarik hati aku nk beli sebab ye la dalam proses nk mengenali pasangan kn...hihihihii..."MoU Suami Isteri"...ini adalah bab akhir dalam buku ni yang aku nak share...





Jadilah Pengurus Isterimu & Jadilah Pembantu Suamimu (MoU Suami Isteri) :


       1. Suami sgt suka jika dirinya dihargai
       2. Kelemahan suami dalam mengingat
       3. Suami tidak suka berbual
       4. Suami memberi keutamaan kepada pekerjaannya
       5. Suami mempertahankan kedudukannya sebagai 

           seorang suami






HuKum ALLAH....

"Lelaki merupakan pemimpin bagi wanita. Hal ini kerana, Allah telah melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian kaun yang lain (wanita) dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka. Oleh yang demikian, wanita yang solehah merupakan wanita yang taat kepada Allah dan tahu memelihara diri semasa ketiadaan suaminya kerana Allah telah memelihara (mereka). Wanita-wanita yang kamu merasakan khuatir akan nusyuznya (ingkar kata-kata suami), maka nasihatilah mereka dan pisahkanlah mereka dari tempat tidur dan pukullah mereka. Kemudian, jika mereka mentaatimu, maka janganlah kamu mencari jalan untuk menyusahkannya. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar."....(Surah An-Nisaa' :34)



Akhir Kata...Ingatan tulus Ikhlas,












Wednesday, November 10, 2010

~ Ken@nG@n Ku Ab@Di ~

...  My TiMe...

"...Kenangan aku abadikannya di sini bersama mereka...hanya bunga-bunga riang dengan
cahaya indah mentari memancar menemani perjuangan ku...
namun aku sedar, perjalanan aku masih jauh berbatu-batu dan aku masih
mencari andai ada ruang dan peluang untuk aku
menebus silap salah ku....perbaiki diri ku...
buat teman suka-duka, riang-ria, kasih dan doa aku
abadikan buat kalian agar bahagia hendakNya...aminnn...."

GCMS Team 2010

HRIS Team 2009

SJH (IMGP) 2008

UMT_KEMAFIZ 2004-2007

EMSB_Praktikal 2006

"Saudaramu yang sebenar ialah orang yang sentiasa berada
di  sisimu ketika susah dan senag. Dia sanggup membahayakan dirinya
demi kebaikanmu, sanggup berkorban
apa saja untuk kepentinganmu"

~ Hadis riwayat Sayidina Ali Karamalahuwajhah ~






Monday, November 8, 2010

~ Save The Last Dance For Me ~

dekat2 nak exam nie sempat gak aku tengok cite korea...dh lame nk tengok tapi asyik xsempat je...banyak benda nak dulu kan...finally, dapat gak tgk...so nak share lagu dalam cite tue yang cukup menarik hati aku...dengarkan yer...






hopefully, u ol enjoy k....

Sunday, November 7, 2010

~ S@h@b@T B@ik ~

Masa study dlu, kawan segalanya bagi aku...housemate...roomate....coursemate...ye la ms tue belum rase nak cintan cintun lagi kn...kalau setakat admire2 tue biase la...sumber inspirasi la kononnye ye...hihihihihihii....urrrmmmm...

Kalau cerita pasal roomate...mula form 1 aku dah start dok hostel kat jB (ASBJB) dekat ngan Hutan Bandar... pengalaman indah bersama kawan2 yang cukup ramai mase tue tapi kami semua anak2 felda....sekolah kat SETA, sekolah pempuan....so lagi ramai kenalan cine, india n melayu...aku bersyukur sangat dapat peluang study kat bandar...pada aku environment cukup berbeza dengan cara pembelajaran kat Felda...aku pernah ade member kamcing...nama dia Farah Asmuni...tapi form 4 dia pegi MRSM Mersing...patutnya aku g tempat tu sama dgn dia tapi aku decide nak terus dengan ASBJB...so kire lame dh xcontact ngn dia....dia pun dh kahwin n dah ade anak sorang...aku gak belum ade rezeki ALLAH nak bagi...


Abis je SPM, aku dapat masuk Matriks Tangkak (KMJ)...bukan Kembara Mahkota Johor ok...tapi "Kolej Matrikulasi Johor"...kat sane selama setahun aku ade 3 roomate lagi....gyah + aslinda (kL) n wawa (selangor)...wawa nie budak sains Hayat n kitorg lagi 3, sains Fizikal...gyah dah kahwin...as ngn wawa belum lagi...on da way kot...hihiihhihi....gyah dah jadi cikgu MRSM...aslinda plak keje ngn Petronas...wawa je xdpt nk kesan sgt ape dia bt skrg....




pastu...aku merantau ke pantai timur demi menuntut ilmu...1st sem aku kat UMT pulak (sebelum ni org lebih kenal KUSTEM)...sekarang dah naik taraf jadi U....mule2 masuk kustem, aku dapat 3 orang roomate... sorang tue budak kelantan (Masnita)...sorang lagi budak perlis (Shade) n sorang lagi tue budak kL (Hanim)....alhamdulillah...tiga2 nie semua aku boleh masuk...tapi biase la kan kalau dh nama hidup b'roomate nie...gadouh2 sikit tue dh jd asam garam...tu xkne la....ni xkne la...budaya n cara masing2 berbeza...hanim dapat gak la susang senang dengan dia 1 sem je sebab dia dpt offer course yang dia lebih suke kt UiTM kalau xsilap la...sekarang pun dh xtau ape cite dia...



xlupe kawan baik sangat2 selama 3 tahun kat tganu tue orang perlis  (Mohd Arif Fazdilah)...dia lain course tapi kami agak ngam jugak...21 November 2010 nie dia kahwin...memandangkan dia jauh so xdpt nk pegi sne wlaupun hati nak sgt tengok kn...xpe2...didoakan...semoga dia bahagia hingga akhir hayat bersama insan tersayang....amin....



housemate selama setahun di rumah sewa (lupe plak name tempat tue)....hahhahahah...eina...ayus....fida...eina tue "housemate = cousemate" jugak...ayus n fida, lain couse tapi diorg mmg ngam berdua...ber2 lebih baik kn....ihihihihihi...ayus pun dh nk kahwin 27 november 2010 nie...tapi eina awal sikit dari tue 20 november 2010...fida dah kahwin dulu lebih awal dari kitorg semua....




ni lah antara roomate n housemate...hopefully, satu hari nanti aku dapat jumpe diorg semula bile semua dah berkeluarga...insyallah....so, untuk cerite akan datang, ianya akan menyusul lepas siap buat keje sekolah ye....hihihihihihi...c ya! 


Friday, November 5, 2010

~ SyurGa Ku ~

ini sedikit kisah family aku...semuanya ada 6 beradik + ayah n mak berjumlah 8 semuanya...dan aku anak ke 2 dari 6...mak n ayah asal batu pahat terkenal dengan jawaness nya ...kami plak anak2nya dah jauh sangat dari bahasa tue cume masih boleh faham kalau orang tua2 bercerita....kalau nak cakap tue macam la boleh tapi takut lain pulak bunyinya...




akak yg sulung masih study lagi tapi dah nak abis...dia sekarang di hospital Kangar, Perlis...tapi sekarang nie Perlis telah dilanda bah, so dia pun tengah cuti...seminggu gamak nye...heheheh...dia nampak lembut tapi cukup serius kalau bab menegur adik2...ye la kan sape lagi nak jage adik2 kalau mak ayah jauh...kite same2 tengok n jage diorg...bab study dia memang pandai...maklum lah...akak sulung kan jadi contoh untuk semua...
dari form 1 kitorg dh stay jauh dari family...dia ke asbJb...from 4 lagi panjang langkah dia...dpt mRsm Kuala Terengganu....abis SpM, Matriks kat Banting...lps tue, 3 thn dia study di KUTPM...paling jauh pun di Padang, Indonesia...aku memang cukup bangga dan bersyukur sebab mak ayah dapat beri didikan yang terbaik kepada kami walaupun mase nie aku tau susah sangat nak cari duit sebab baru sangat duk FELDA tue....



4 orang lagi dalam gambar tue lah adik2 kesayangan aku yang betul2 kena jaga even diorg semua dah besar...
maklum la...semua duk jauh2 dari family...alhamdulillah....mana pun diorg pegi masih ade yang boleh tengok...abg dh xrisau sebab dia dah kahwin..dia dah ade family sendiri tapi aku masih selalu datang rumah dia sebab tengok anak sedara...kalai wife dia sakit, mak call...mak cakap "nanti ada masa tengok kan mek yer".....ye mak!!!hehehehehe....

najua study kat perak (KPM Seri Iskandar) n adibah kat Melaka (matrik Londang)....kalau xcukup duit, mak call....mak cakap "nanti tolong bank in duit yer untuk diba n najua"....baik mak!!!...hihihiihi....tue la aku...aku paham sebab mak ayah nk kuar bandar jauh...1 jam nak sampai bandar....kalau setakat nak bank in duit x berbaloi kan...tapi bile pk2 semula....masa kak nor n aku study jauh dulu...ayah kene jugak turun kota tinggi or mersing semata2 nak bank in kn duit...kene naik turun bas...kalau bas xda, kne pulak naik teksi...teksi kalau murah xpe, mahal pulak tue....alhmdulillah...syukur alhamdulillah....sekarang keadaan lebih mudah...dan aku sentiase mendoakan supaya segala urusan mak ayah dimudahkan DIA...aminnnn....

pQah, adik manja aku paling bongsu....baru je lepas PMR...dlu lps UPSR dapat duk asrama tapi mak cakap xpayah sebab mak xda kawan kat rumah...ok la...kite paham...ikut cakap mak...tapi pas form 3 ni, rasenye dia kne berdikari macam yang lain...aku la yang paling sibuk isi kan borang mana2 asrama...semua mintak...aku nak dia belajar....suruh naik bas pun xreti...takut...xpenah naik kate nye...hihihiihih...tue la budak zaman sekarang...lebih2 lagi ayah dah ade kereta sendiri kn...adik pun alhamdulilah...masing2 dapat biasiswa...BKP...banyak jugak dapat rm 800...untung budak2 sekarang yer...tapi dapat ringankan sikit beban ayah dan mak...felda pun dah potong sawit untuk tanam semula....jadi bulan2 cume diberi rm 1000 setiap family....

tu la cerita serba sedikit family aku....ni lah dia kisah "Rumah Ku Syurga Ku"....walaupun hidup sederhana tapi kami cukup gembira dengan didikan dan sokongan dari mak ayah....doa merekalah yang mendorong kejayaan anak2nya berjaya....dan aku sentiasa berdoa agar dipanjangkan umur mak ayah ku, dapat melihat kejayaan kami....dan diberi peluang kepada kami berbakti kepada mereka....aminnnnnnnnnnn!!



~ Berjaya Bersama Vemma ~


fell free to click here : 
or








Thursday, November 4, 2010

" @ku @nak FELDA "

Sementara nak tunggu masak tengahari nie agak2 sempat jugak aku nak gatal2 tangan ketuk2 abjad2 nie... heheheheh....teringat kisah2 lama dengan kawan2...susah senang sampai sekarang...macam2 dah aku lalui...
yang manis tue buat kenangan....yang pahit tue penguat semangat untuk menghadapi cabaran mendatang...


kehidupan aku bermula di sebuah penempatan FELDA di area Mersing. yela kalau sebut saje mersing mesti semue orang pK tempat tue sangat jauh di pedalaman dan jauh dari bandar...yer!mmg aku xnafikan rumah aku jauh dari sebarang kemajuan pada awal nya...aku x ingat waktu tu umur aku berapa tapi ape yang aku ingat letrik memang xde mase tue....gune lampu gasolin @ lampu "gas" orang melayu ckp...mentol dia unik pada aku sebab dia macam benang halus yang dikait membentuk rupe mentol...rase2 sekarang nie nak cari pon orang xkenal rupe nye ye...so, nak hidupkan lampu ni kene gune minyak tanah n kne pam...hari2 tengok ayah hidup bile masuk je waktu maghrib...xde la time tue tengok tV ke main game ke....xmcm budak sekarang...salah silap waktu maghrib masuk pun xtau ek...



kalau cerite sal air plak same la jugak...air pun xde...belakang rumah ade kire macam paya yang ade kolam untuk mandi...tiap2 hari nak mandi kene la pegi belakang rumah...yang best nye tue boleh syer dengan jiran2 sebelah rumah...mandi la 2,3 keluarga....agak2 boleh bayang tak kalo budak2 macam aku time tue mandi ramai2?hihihihi...meriah tue...tapi yang paling xtahan kalo nk pegi sekolah, bangun pagi2...perghhh.... sejukkkkkkk!berderet kami 3 beradik, ayah mandikan siram ngan air kolam tue....ayah cakap kalau xnak rase sejuk nanti lap badan gosok kuat2 sikit...betul gak cakap ayah sebabkan kalau dipikir2 kan kulit kite bile bergesel ngan tuala kuat2 tentu lah hasilkan haba...pandai bapak aku!dah beso2 nie baru la aku terpikir...hiihhi...

bile diingat2 semula letrik start masuk felda waktu aku darjah 3 or 4...itu pun masuk berperingkat...ade satu rumah TNB yang dijage satu pakcik nie...dia akan 'on' kan letrik pukul 7 mlm dan 'off' 7 pg tiap2 hari...itu pun dh kire bersyukur sebab sekolah dah boleh buat kelas tambahan malam...kalau tak mane berani nak buat kelas malam kalau xde letrik....ada berani ka???uissshhhh...cikgu pun xmau datang ok...hihihihi...tu la permulaan letrik masuk area rumah aku...pastu barulah air plak diorg pasang di tiap2 rumah...mase tue mak2 ayah2 masih kuat lagi nak angkat baldi kiri kanan dari paya kalau sekarang xda lagi air...isshhhh...x ke naye tue...

alhamdulillah...aku cukup bersyukur dengan ape yang diberikan selama aku menjadi warga FELDA...kalau sekarang orang akan cakap "orang FELDA dah KAYA" aku cukup bangga sebab berbaloi dengan usaha dan penantian mereka selama menjadi warga felda....kene usahakan ladang kelapa sawit yang besar.... berpuluh2 tahun...maybe lepas nie aku boleh cerita lebih lagi tentang kehidupan aku sebagai anak felda...
insyallah....

~ 50 Info Menarik Mengenai Dunia ~


  1. Sebelum Masihi, Bahasa Inggerisnya adalah B.C (Before Christ). Setelah Masihi adalah A.D (Anno Domini).
  2. Ikan paus kehilangan gigi lebih dari 6000 batang setiap tahun dan gigi barunya tumbuh dalam waktu 24 jam.
  3. Julius Caesar tewas dengan 23 tikaman.
  4. Nama mobil Nissan berasal dari bahasa Jepun iaitu Ni : 2 dan San : 3. Nissan : 23
  5. Zirafah dan tikus biasanya bertahan hidup lebih lama tanpa air dari pada unta.
  6. Perut menghasilkan lapisan lendir setiap dua minggu agar perut tidak mencerna     organnya sendiri.
  7. 98% dari perkosaan dan pembunuhan dilakukan oleh keluarga dekat atau teman si mangsa.
  8. Semut dapat mengangkat beban 50 kali daripada berat tubuhnya sendiri.
  9. Pengisytiharan Kemerdekaan Amerika ditulis diatas kertas marijuana.
  10. Titik di atas huruf i disebut ‘title’.
  11. Sebutir kismis yang dijatuhkan ke dalam gelas berisi hampas segarnya akan bergerak naik turun dalam gelas.
  12. Benjamin Franklin anak bongsu dari orang tua bongsu keturunan ke 5 dalam keluarga bongsu.
  13. Triskaidekaphobia dan Paraskevidekatriaphobia adalah ketakutan pada hari jumat tanggal 13 (bisa terjadi antara 1-3 kali setahun). Di Italia, 17 adalah angka malang, manakala di Jepun angka yang dianggap malang adalah 4.
  14. Lidah zirafah panjangnya lebih kurang 50 cm.
  15. Mulut menghasilkan 1 liter ludah setiap hari.
  16. Kita bernafas kira-kira 23,000 kali setiap hari.
  17. Kata ZIP (kode pos) adalah kepanjangan dari ‘Zoning Improvement Plan’.
  18. Coca-Cola mengandung Coca (yang merupakan zat aktif pada kokain) dari tahun 1885     sampai 1903.
  19. Rata-rata kita bicara 5000 kata tiap hari (walaupun 80% nya kita bicara pada diri     sendiri).
  20. Seandainya kuota air dalam tubuh kita berkurang 1%, kita akan merasa haus.
  21. 4 simbol Raja pada daun terup melambangkan 4 raja yang terkenal di zaman masing-masing: “Ace”= David/Raja Daud ; “Kelawar” = Alexander the Great/IskandarAgung ; Hati = Charlemagne/ Raja Prancis ; Diamond =Julius Caesar.
  22. Seumur hidup kita meminum air sebanyak kurang lebih 75,000 liter.
  23. Setiap orang, termasuk kembar seiras, cap jari dan tekstur lidahnya tidak ada yang sama.
  24. Titik merah pada logo 7-Up berasal dari penciptanya yang bermata Merah dan albino.
  25. Lelaki kehilangan 40 helai rambut setiap hari manakala wanita sebanyak 70 helai.
  26. Lambang/ikon ’save’ pada program Microsoft Office menunjukkan gambar floppy disk dengan shutter terbalik.
  27. Albert Einstein dan Charles Darwin, keduanya menikah dengan sepupu pertama mereka (Elsa Löwenthal dan Emma Wedgewood).
  28. Unta mempunyai 3 kelopak mata.
  29. Jangka hayat sehelai rambut di kepala kita adalah 2 hingga 6 tahun sebelum digantikan dengan rambut baru.
  30. Seseorang masih dalam keadaan sedar selama 8 saat setelah dipenggal kepalanya.
  31. Otot yang bekerja paling cepat ditubuh kita adalah otot dikelopak mata yang membuat mata kita berkedip. Kita mampu berkedip 5kali dalam sesaat.
  32. Coklat dapat membunuh anjing kerana ia dapat mempengaruhi jantung dan susunan sarafnya.
  33. Tanpa kehadiran air liur di dalam mulut, kita tidak dapat merasa makanan.
  34. Kuku di tangan tumbuh 4 kali lebih cepat daripada kuku di kaki.
  35. 13% orang di dunia adalah kidal.
  36. Hampir semua lipstik mengandung sisik ikan.
  37. Berat kepala bayi yang baru lahir hanyalah 1/4 dari berat tubuhnya.
  38. Kita sebenarnya melihat dengan otak. Peranan mata hanyalah seperti kamera yang menghantar maklumat/data ke otak. 1/4 bahagian dari otak digunakan untuk mengatur kerja mata.
  39. Kala jengking boleh dibunuh dengan menyiramnya menggunakan cuka. Ia akan marah dan menyengat dirinya sendiri.
  40. Tahun 1830-an, sos tomato biasa dijual sebagai ubat.
  41. Tiga monyet bijak mempunyai nama: Mizaru (See no evil), Mikazaru (Hear no evil), and Mazaru (Speak no evil).
  42. India mempunyai undang-undang hak untuk lembu.
  43. Jika bersin terlalu kuat boleh meretakkan tulang telinga. Jika mencuba menahan bersin, boleh mengalami pecah pembuluh nadi di kepala serta leher dan terus mati . Jika mata dipaksa terbuka di saat bersin, bola mata kita boleh melompat keluar.
  44. Nama negara Filipina adalah berasal dari nama Raja Phillip.
  45. Saudi Arabia berasal dari nama Raja Saud.
  46. Kanak-kanak mempunyai 20 gigi susu. Orang dewasa pula mempunyai 32 gigi kekal.
  47. Disebabkan rangkanya diperbuat daripada logam, maka piala Oscars yang dibagikan pada perang dunia ke-2 diperbuat daripada kayu.
  48. Setiap kitaran 11 tahun, kutub magnet pada matahari bertukar tempat. Kitaran ini dinamakan sebagai “Solarmax”.
  49. Terdapat 318,979,564, 000 kemungkinan kombinasi pembukaan pertama pada catur.
  50. Ada lebih dari 300 bakteria pembentuk karang gigi.

* Jika anda semua tidak percaya, boleh cuba info no 43 tue...sila la ye...hihihihhi....sesiape yg 
   dah cuba tolong komen ya....

Wednesday, November 3, 2010

~ 1/4 Hari Ku ~

alhamdulillah...hari yang cukup tenang bt aku...setenang cuaca di luar rumah...aktiviti mengemas...menyapu... mencuci...memasak yang dah jadi tanggungjawab aku sudah pon selesai...memang tak dinafikan tugas aku seharian agak banyak di samping tugasan kuliah yang menunggu untuk disiapkan...tapi mana yang harus didahulukan???

kadang2 pagi2 lagi bile celik saje mate perkara pertama tentulah menjalankan tanggungjawab sebagai hamba DIA...mohon doa yg terbaik setiap hari untuk aku jalani hidup...kemudian, aku pon dengan tangan yang macam xsabar nk mengetuk2 abjad kat keyboard tue...mcm2 kt kepala nk buat...dan aku bukan la seorang yang agak penyabar nak tunggu satu2 siap baru buat kerje lain...yang pasti sambil pC nk on aku akan terus ke dapur masak air n isi air nk basuh kain...then aku pon tinggalkan utk tempoh mase 5 minit n duduk sekejap depan pC n on broadband Celcom aku...sambil tue aku kejar balik ke dapur, air dh masak n baju dh boleh nk pusing....masukkan sabuk serbuk n putar!air teh perlu dibuat pagi2 untuk basahkan tekak...sebagai tambahan, maybe air 3 in 1 nescafe aku...ye la takut la mase buat assignment dpn pC leh sengguk2 kepala pancing ikan ok....hihihihhihi...

pastu aku tinggal kan dapur lagi menuju ke pC semula....mula la ketuk sane sini nak siapkan keje..check email...bukak fB n dalam mase setengah jam bosan tengak, baru la bukak folder assignment....mase nie lah paling penting nak fokus....off semua yang akan mengganggu kerja kite....

tapi jangan lupe mesin basuh yang tengah kerja tue....bile dh off je trus lari g cuci...satu menjadi kebiasaan aku cuci n bilas baju dengan tangan...yela....bile fikir2 balik...baju2 kite pakaikan digunakan untuk sembahyang...so air kenalah bersih n pada aku air kenalah mengalir...heheheheh...bunyi macam leceh kn...xpe...xleceh pade aku sebab i'm happy bila dapat main air....wow!syokkkk!pas tue baru boleh spin...ok dh puas hati baru sambung kerja depan pC...

bila dh kering plak, mesti jemur baju tue...mase jemur baju jmesti punye lame sikit sebab anak jiran sebelah tue umur dalam 2 tahun...fuhhh...cukup peramah...mulut dia petpot...petpot...tapi seronok layan dia...sambil2 tue aku capai la jugak penyapu...sapu ape yang patut....istilahnye tue jangan buang mase kn...kalo x satu tabiat buruk aku ialah "suke menangguh" tentu aku xbuat untuk sehari....budget2 dalam kul 10 or 11 pagi kerja2 rumah dh siap....

buat2 assignment kadang2 leka...kul 11.30 aku dh set mesti masak nasi....aku sllu guna "quick cook"...cepat sikit masaknye...pastu tinggal lagi....kul 12 baru la masak ape yang patut untuk dimakan...ape yang ada la mase tue kat peti sejuk....kalo xde pun, jangan pendek akal....telur....kentang...ikan bilis...semua tue boleh jadi lauk kan....asalkan makan n dapat isi perut...alhamdulillah....buat masa sekarang semua masih mencukupi dan aku bersyukur walaupun hidup sederhana, hati masih lagi gumbire....

nie kire aktiviti suku hari aku sebagai full-time "housewife n student"...tapi ape yang boleh aku katekan....ape pun yang aku lakukan setiap hari, aku pasti tidak akan bosan sebab yang mengaturnya tue kita....appreciate ape yang kite buat n ikhlas ape yang kite lakukan...insyallah, semuanye akan dapat ganjaran  kerana tanggungjawab tue adalah ibadah....